Активність лектинів звіробою звичайного (HYPERICUM PERFORATUM L.) в онтогенезі

Автор(и)

  • M. Semenko
  • S. Pospelov
  • V. Onipko

DOI:

https://doi.org/10.33989/2414-9810.2018.4.2.180065

Ключові слова:

звіробій звичайний, лектини, гемаглютинуюча активність, онтогенез, Hypericum perforatum L.

Анотація

Метою пропонованої статті є оцінка звіробою як сировинної бази фітолектинів, вивчення вмісту білкових сполук у різних частинах і органах, терміни заготівлі сировини з максимальним накопиченням сполук.Автором статті було використано надземну частину звіробою звичайного Hypericum perforatum L. сорту Топаз генеративного періоду онтогенезу, вирощеного на дослідних ділянках ботанічного саду Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка в 2016-2018 роках. Матеріал для дослідження було зібрано у фази пагоноутворення, бутонізації, квітування і плодоношення.Для реалізації поставлених завдань було застосовано методику оцінки активності лектинів шляхом постановки реакції гемаглютинації в імунологічних планшетах. Оцінку проводили візуально за п'ятибальною шкалою.Автором статті описано результати досліджень гемаглютинуючої активності лек- тинів звіробою звичайного (Hypericum perforatum L.) в онтогенезі. Було встановлено, що їх максимальна активність визначалась у період бутонізації та квітування. Високою активністю характеризувалися лектини листків протягом усього вегетаційного періоду (11,8 – 19,7 балів). У стеблах рівень аглютинінів зростав від періоду пагоноутворення (5,5 балів) до квітування (16,3 бали). В генеративних органах активність лектинів була максимальною (19,7 – 23,3 бали).1У статті стверджується що надземна частина звіробою звичайного сорту Топаз, зібрана у період масового цвітіння, містить значну кількість лектинів і може бути сировинним джерелом цих унікальних білкових сполук.

Посилання

Holynskaia, E L, Pospelov, S V, Samorodov, V N. Method for evaluation of physiological activity of lectins to su- gars. A.s. № 1732276 (SSSR). 1992.

Lutsyk, M D, Panasiuk, E N, Lutsyk, A D. Lectins. Lvov, 1981; 156.

Mamenko, P N. Functions of plant lectins under abiotic and biotic stresses. Fyzyolohyia rastenyi y henetyka. 2014; 46 (2): 95–107.

Pavlovskaia, N E, Haharyna, Y N. The physiological properties of plant lectins as a prerequisite for their application in biotechnology. Khymyia rastytelnoho syria. 2017; 1: 21–35.

Pospelov, S V. Lectins of representatives of the Echinacea genus (Echinacea Moench). 1. Some methodological as- pects of activity evaluation. Khymyia rastytelnoho syria. 2012; 3: 143−148.

Solohub,V A, Hrytsyk, A R. Prospects for the use of species of St. John's wort in medicine and pharmacy. Ukrainskyi medychnyi almanakh. 2011; 14(5): 183–186.

Shakyrova, F M, Bezrukova, M V. Modern ideas about the expected functions of plant lectins. Zhurnal obshchei byolohyy. 2007; 68(2): 109–125.

Mahmoud Bahmani et al., Overview of the Therapeutic Effects of Origanum vulgare and Hypericum perforatum.

Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2018 Jul, Vol-12(7): FE01-FE04

Marrelli, M, Statti, G, Conforti, F, Menichini, F. New potential pharmaceutical applications of hypericum species.

Mini Rev Med Chem. 2016;16:710-20.

Valvassori, Samira, S., Borges, Cenita, Bavaresco, Daniela V, Varela, Roger B, Resende, Wilson R, Peterle, Bruna R, Arent, Camila O, Budni, Josiane, Quevedo, João. Hypericum perforatum chronic treatment affects cognitive parameters and brain neurotrophic factor levels. RevistaBrasileira de Psiquiatria. 2018; 40(4), 367-375.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН