МАЛОПОШИРЕНІ ОВОЧЕВІ І ПРЯНО-АРОМАТИЧНІ РОСЛИНИ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ОЗЕЛЕНЕННІ

Автор(и)

  • S. Hapon
  • L. Felbaba-Klushina
  • Y. Hapon

DOI:

https://doi.org/10.33989/2023.9.1.290165

Ключові слова:

овочеві та пряно-ароматичні рослини, Лісостеп України, декоративні властивості

Анотація

За результатами оригінальних досліджень та аналізом літературних джерел охарактеризовано особливості будови вегетативних та генеративних органів малопоширених овочевих та пряно-ароматичних рослин, показано можливості їх вирощування в межах Лісостепу України та проаналізовано використання в озелененні міських урбоекосистем. Це представники родин Amarantaceae (Blitum virgatum L.), Cucurbitaceae (Cucumis anguria L., C. metuliferus E. Mey.), Malvacae (Abelmoschus esculentus (L.) Moench), Asteraceae (Cephalophora aromaticа L.),  Poaceae (Cymbopogon citratus (L.) Spreng.), Cyperaceae (Cyperus esculentus L.). Незважаючи на те, що рослини є досить малопоширеними нетрадиційними культурами для Лісостепу України, все ж вони заслуговують на ширше залучення їх до вирощування та включення до харчового раціону населення, а також мають значний потенціал використання їх в озелененні населених пунктів. Встановлено декоративні властивості культур та показано можливості вирощування їх на різних типах квітників регулярного і пейзажного типу.

Посилання

Anhuriia [Angurіya]. Retrieved from https://ogorodniki.com/uk/article/anguriia-koliuchii-ogirok-posadka-i-dogliad-za-anguriieiu-na-vashii-diliantsi [in Ukrainian].

Demianiuk, O. S., Tertychna, O. V., Kudriashova, K. M., Parkhomenko, M. M., & Buturlym, D. A. (2022). Vykorystannia priano-aromatychnykh kultur u vertykalnomu ozelenenni [Use of spicy-aromatic cultures in vertical landscaping]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia [Balanced nature management], 2, 45–54 [in Ukrainian].

Khareba, V. V., & Unuchko, O. O. (2017). Urozhainist, serednia masa i kilkist plodiv bamii zalezhno vid sortu za vyroshchuvannia v umovakh Pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [Yield, average mass and number of bamboo fruits depending on the variety for cultivation in the conditions of the Right-Bank Forest Steppe of Ukraine]. Visnyk Poltavskoi ahrarnoi akademii [Bulletin of the Poltava Agrarian Academy], 4, 28–31 DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2017.04.04 [in Ukrainian].

Kivano [Kivano]. Retrieved from https://uk.wikipedia.org/wiki [in Ukrainian].

Krasovskyi, V. V., Hapon, S. V., Cherniak, T. V., & Orlovskyi, O. V. (2022). Osoblyvist ta svoieridnist kvitok subtropichnykh roslyn kolektsii Khorolskoho botanichnoho sadu [The peculiarity and originality of flowers of subtropical plants of the collection of the Khorolsky Botanical Garden]. Biolohiia ta ekolohiia [Biology and ecology], 8, 1, 44–47 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S. M., Ivasiuk, I. M., Rakhmetov, D. B., & Sira, L. M. (2018). Morfoloho-anatomichne vyvchennia pidzemnykh orhaniv smykavtsia yistivnoho (chufy) Cyperus esculentus L. [Morphological and anatomical study of the underground organs of the edible (chufa) tumbler Cyperus esculentus L.] Farmatsevtychnyi chasopys [Pharmaceutical journal], 3, 22–28 [in Ukrainian].

Mykolaichuk, V. H. (2007). Minlyvist morfometrychnykh parametriv bulb Cyperus esculentus L. (Cyperaceae) v umovakh introduktsii v Pivnichne Prychornomoria [Variability of morphometric parameters of Cyperus esculentus L. tubers (Cyperaceae) in conditions of introduction to the Northern Black Sea region]. Introduktsiia roslyn [Introduction of plants], 3, 16–19 [in Ukrainian].

Smilianets, N. M. (2003). Introduktsiia Cyperus esculentus L. v Lisostepu Ukrainy [Introduction of Cyperus esculentus L. in the Forest Steppe of Ukraine]. Introduktsiia roslyn [Introduction of plants], 1–2, 70–73 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-31

Як цитувати

Hapon, S., Felbaba-Klushina, L., & Hapon, Y. (2023). МАЛОПОШИРЕНІ ОВОЧЕВІ І ПРЯНО-АРОМАТИЧНІ РОСЛИНИ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ОЗЕЛЕНЕННІ. Біологія та екологія, 9(1), 8–15. https://doi.org/10.33989/2023.9.1.290165

Номер

Розділ

БОТАНІКА