Видовий склад ґрунтової ентомофауни посівів фацелії пижмолистої

Автор(и)

  • A. Koval

DOI:

https://doi.org/10.33989/2414-9810.2016.2.2.180378

Ключові слова:

фацелія пижмолиста, педофауна, комахи-шкідники

Анотація

Наведено результати вивчення видового складу педофауни комах посівів фацелії пижмолистої – однорічної рослини північноамериканського походження, що є перспективною для вирощування в Україні як цінна медоносна та фітомеліоративна культура. Дослідження проводились навесні та восени на контрольних (природні травостої без участі фацелії) і дослідних (однорічні та багаторічні посіви фацелії) ділянках. При виконанні роботи використані стандартні методи ентомологічних досліджень (метод ґрунтових проб та пасток), фотографування. Для фіксування ентомологічного матеріалу використовували ефір і формалін.

За результатами зборів ентомологічного матеріалу, на досліджених ділянках всього було виявлено 7 видів комах, що належать до 6 родів, 5 родин та 2 рядів – Coleoptera (86% видового складу) та Hymenoptera (14%). Переважна частина видів комах (5, або 71%) є шкідниками. На контрольних ділянках зафіксоване максимальне видове різноманіття (6 видів навесні та 7 – восени), однак участь шкідників тут є найвищою (по 5 видів, або 83% та 71% відповідно). На дослідних ділянках із однорічними посівами фацелії відзначене скорочення кількості видів комах (3 види навесні і 4 ‒ восени), однак частка шкідників при цьому теж зменшилася (до 67% та 50% відповідно). На ділянках із багаторічними посівами фацелії при в цілому невисокому різноманітті ентомофауни (2 види) шкідники не виявлені взагалі.

Таким чином, під час збільшення тривалості фітогенного впливу фацелії пижмолистої при загальному скороченні видового різноманіття ґрунтової ентомофауни відбувається зменшення кількості видів комах-шкідників. Використання фацелії пижмолистої у самостійних та комбінованих посівах може виступати в органічному землеробстві як один із біологічних засобів боротьби із комахами-шкідниками.

Посилання

Atlas komakh Ukrainy / V. I. Husiev, V. M. Yermolenko, V. V. Svyshchuk. Kyiv : Rad. shk., 1962. 223 s.

Nadtochii P. P., Volvach F. V., Hermashenko V. H. Ekolohiia gruntu ta yoho zabrudnennia. Kyiv : Ahrarna nauka, 1997. 286 s.

Opredelitel nasekomykh evropeiskoi chasti SSSR. T. 2. Zhestkokrylye i veerokrylye. Moskva ; Leningrad, 1986. 168 s.

Opredelitel nasekomykh evropeiskoi chasti SSSR. T. 3, ch. 4. Pereponchatokrylye. Moskva ; Leningrad, 1968. 500 s.

Protopopova V. V. Roslyny-mandrivnyky. Kyiv : Rad. shk., 1989. 240 s.

Rybalko Ya. Fatseliia – medonos, syderat ta kormova kultura. URL: http://www.propozitsiya.com/?page=149&itemid=1697&number=52.

Savoliuk M. Fatseliia pyzhmolysta. Mohyliv-Podilska Pravda. URL: http://mogpod.blox.ua/2011/12/FATsELIYa-PIZhMOLISTA.html

##submission.downloads##

Номер

Розділ

БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ І ТВАРИН