Хелатні форми заліза у годівлі супоросних та лактуючих свиноматок

Автор(и)

  • V. Saprykin
  • I. Ionov
  • B. Gaziev
  • O. Zhukorskyj
  • F. Marchenkov
  • I. Martenyuk

DOI:

https://doi.org/10.33989/2414-9810.2016.2.2.180376

Ключові слова:

мікроелементи, хелат заліза, премікси, супоросні свиноматки, лактуючі свиноматки, продуктивність, репродуктивна здатність

Анотація

Наведено дані ефективності згодовування різних доз хелатної сполуки заліза на продуктивні і репродуктивні показники супоросних та лактуючих свиноматок у порівнянні із сірчанокислим залізом.

Для забезпечення повної потреби тварин у залізі в еквіваленті мінеральних солей цього елементу до раціону свиней дослідних груп (II, III і IV) у комбікорм додавали кількість хелату заліза, що в еквіваленті чистого елемента становило 100; 50 і 25% від дефіциту заліза в 1 кг комбікорму. Показано, що найкращі продуктивні і відтворювальні якості мали тварини II дослідної групи, що одержували раціони, у яких дефіцит заліза був на 100% компенсовано за рахунок хелатного комплексу даного мікроелемента. У свиноматок цієї групи приріст живої маси за період поросності у порівнянні з контрольною був на 27,1% вище. Найкращими відтворювальними якостями відрізнялися тварини цієї дослідної групи і в період лактації. Крім того, тварини даної групи перевершували своїх однолітків у контролі за кількістю живих поросят на 4,1%, за великоплідністю ‒ на 13,3%, за живою масою поросят на 21 добу ‒ на 9,3%, у місячному віці і при відлученні (у 45  діб) ‒  на  17,2% і  10,0% відповідно,  за  молочністю  маток  ‒ на 12,0%.

Аналогічні результати отримано і по III дослідній групі свиноматок, що одержували комбікорм, у якому дефіцит заліза було компенсовано за рахунок хелатного комплексу тільки на 50%. За продуктивними і відтворювальними показниками  ця  група  тварин  знаходилась  практично  ина  одному  рівні  з тваринами   II дослідної   групи   і   достовірних   розходжень   між   тваринами II і III груп не відмічали.

Заміна мінеральної форми заліза 25% хелатного комплексу показала, що тварини цієї групи за всіма досліджуваними показниками були практично на одному рівні із тваринами контрольної групи.

Зроблено висновок, що використання хелатної форми заліза для усунення його дефіциту в комбікормах свиноматок взамін мінеральних солей сприяє підвищенню продуктивних і репродуктивних якостей тварин.

Посилання

Zuev O. E. Ispolzovanie khelatov dlia povysheniia usvoiaemosti mineralnykh veshchestv v organizme svinei. Zootekhniia. 2009. No. 3. S. 17–18.

Rekomendatsii z normovanoi hodivli svynei / za red.: Ye. V. Rudenka, H. O. Bohdanova, V. M. Kandyby. Kyiv : Ahrarna nauka, 2012. 112 s.

Saprykin V. O., Ionov I. A., Zhukorskyi O. M. Rekomendatsii z normovanoi hodivli svynei riznoho napriamu produktyvnosti. Tvarynnytstvo Ukrainy. 2012. No. 10. S. 29–31.

Smits R. I., Henman D. I. Practical experiences with Bioplexes in intensive pig hroduction. In: Biotechnology in the Feed industry, Proceedings of the 16 th Annual Symposium /eds. T.R. Lyons, K. A. Jacques). Nottingham : Nottingham University Press, 2000. P. 293–300.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ І ТВАРИН